Главная страница

Модуль 3 тема 1. 1. Захворювання межистіння


Скачать 144.26 Kb.
Название1. Захворювання межистіння
Дата23.11.2022
Размер144.26 Kb.
Формат файлаdocx
Имя файлаМодуль 3 тема 1.docx
ТипДокументы
#807654

Модуль 3. Тема 1. Захворювання межистіння. 

Обязательно

1.Після пневмодилятації стриктури стравоходу у хворого Г. з’явився різкий біль за грудиною, що посилюється при відхиленні голови дозаду та ковтанні. Об-но: визначається розширення шийних вен, перебої в роботі серця, явища гнійної інтоксикації, олігоурія, емфізема верхньої половини грудної клітки. Про яке захворювання слід думати?

(Баллов: 5)

Тромбоз верхньої порожнистої вени

C. Емпієма плеври

Гнійний медіастеніт

Спонтанний пневмоторакс

Гострий інфаркт міокарда

2.У хворої 32 років через 6 годин після фіброезофагогастроскопії з'явилась висока температура тіла до 390С, болі за грудиною, сухість в роті, наростає задишка. При обстеженні виявлено позитивний симптом Романова-Герке та підшкірну емфізему в надключичному просторі зліва. Ваш попередній діагноз?

(Баллов: 5)

Гострий абсцесс легені

Пневмонія

Гострий медіастеніт

Емпієма плеври

Піопневмоторакс

3.Хворий Д., 49 років, звернувся до лікаря зі скаргами на утруднене ковтання іжі, осиплість голосу, схуднення. Вказані симптоми турбують хворого протягом останніх 3 місяців, поступово прогресують. При огляді: хворий виснажений, наявні збільшені надключичні лімфовузли. Під час езофагоскопії патології стравоходу не виявлено. Яке з перелічених досліджень є найдоцільнішим в даному випадку?

(Баллов: 5)

Рентгенографія легень

Поліпозиційна рентгеноскопія стравоходу

Радіоізотопне дослідження органів грудної порожнини, середостіння

Ультразвукове дослідження органів середостіння

Комп’ютерна томографія органів грудної порожнини, середостіння

4.У дитини 7 років пухлиноподібне утворення по середній лінії передньої поверхні шиї. Стан дитини задовільний, на передній поверхні шиї над щитоподібним хрящем є округле м*якоеластичне утворення до 1 см у диаметрі, обмежено лой формы мягкоэластическое образование до 1см в диаметре, обмежено рухливе, не пов'язане зі шкірою, безболісне, яке зміщується догори при ковтанні. Часто хворіє на простудні захворювання. Ваш попередній діагноз?

(Баллов: 5)

Дермоїдна кіста

Аберантна щитоподібна залоза

Передньошийний лімфаденіт

Кіста щитоподібна залози

Серединна кіста шиї

5.Хворий 78 років більше півроку скаржиться на утруднене проходження їжі, різке схуднення. Останній місяць їжа стала проходити вільно, але з'явилася охриплість голосу, а потім сильний кашель при прийомі їжі, особливо рідкої. Підвищилася температура тіла. Родичі привезли хворого в лікарню у важкому стані. При рентгеноскопії грудної клітки діагностована широка нижньочасткова пневмонія. Які дослідження треба призначити для уточнення діагнозу?

(Баллов: 5)

Фібробронхоскопію

Фіброезофагогастродуоденоскопію

Рентгенографію стравоходу

Усі перераховані методи

Ультразвукове дослідження черевної порожнини

6.У хворого 32 років з закритою травмою грудної клітки з’явилась підшкірна емфізема в ділянці яремної ямки, яка швидко розповсюдилась на шию, обличчя, верхню частину тулуба. Який механізм такого розвитку підшкірної емфіземи?

(Баллов: 5)

Забій серця

Перелом ребер

Закритий пневмоторакс

Розрив діафрагми

Пошкодження дихальних шляхів з розвитком емфіземи середостіння

7.Хворий 42 років поступив через 3 години після травми з вираженою підшкірною емфіземою верхньої половини туловища, задишкою, тахікардією , пульс - 120 уд. в хв. Рентгенологічно пневмотораксу не виявлено, значно розширене середостіння в обидві сторони. Яка невідкладна допомога?

(Баллов: 5)

Торакотомія

Пункція плевральної порожнини

Дренування плевральної порожнини

Торакоскопія

Дренування переднього середостіння

8.Хворий А. 40 років, доставлений в приймальне відділення зі скаргами на різкий біль за грудиною, одноразову блювоту. Відомо, що за 2 години перед поступленням з метою самогубства випив 200 мл. Кислоти. Через 2 доби стан хворого погіршився температура 39,0 0C посилився біль за грудиною. Аналіз крові: Л - 10*109 /л, зсув лейкоцитарної формули вліво. На рентгенограмі контур середостіння не чіткий. Яке ускладнення виникло у хворого?

(Баллов: 5)

Медіастиніт

Аневризма аорти

Абсцес легені

Інфаркт міокарда

Перикардит

9.Пацієнт К., 38 років, звернувся зі скаргами на біль за грудиною, підвищення температури тіла до 38,70С, утруднення ковтання. Скарги з’явилися приблизно 48 годин тому, на тлі щойно перенесеної ангіни. При перкусії грудної клітки та рентгенологічному дослідженні органів грудної порожнини відзначається розширення границь середостіння. Який діагноз у хворого?

(Баллов: 5)

Медіастиніт.

Двостороння прикоренева пневмонія.

Гострий трахеїт.

Дивертикул грудного відділу стравоходу.

Перикардит.

10.Пацієнта турбують біль за грудиною, задишка. Вимушене сидяче положення. Ціаноз верхньої половини тіла. Виражений венозний малюнок передньої поверхні грудної клітки. На оглядовій рентгенограмі ОГК (пряма проекція) наявність округлої тіні в правій прикореневій ділянці, розширення тіні середостіння. При флебоманометрії ЦВТ – 300мм.вод.ст.

(Баллов: 5)

Ексудативний плеврит

Ексудативний перикардит

Ендобронхіальний рак легені

Піопневмоторакс

Пухлина переднього середостіння

11.У хворого, 30 років, через 3 доби після розкриття флегмони шиї з’явилися скарги на задишку, гарячку, болі за грудиною, що посилюювались при закиданні голови назад. Стан хворого прогресивно погіршувався. При рентгенологічному обстеженні виявлено розширення тіні середостіння й зниження прозорості його відділів. Яке ускладнення розвинулося в даного хворого?

(Баллов: 5)

Гострий гнійний медіастиніт.

Заглотковий абсцес.

Гнійний тиреоїдит.

Ексудативний перикардит.

Інфекційний ендокардит.

12.12. Потерпілий оперований з приводу проникаючого колото-різаного поранення живота з пошкодженням шлунку і діафрагми. При лапаротомії рани шлунка і діафрагми вшиті. Четверта доба після операції. Загальний стан вкрай важкий. Загальмований. Тканини шиї, обличчя - набряклі, при пальпації визначається крепітація. Пульс 136 уд. в хв, виражена задишка, вени голови набряклі. Рентгенологічно: тінь середостіння розширена. На її тлі дрібні бульбашки газу, легеневі поля звичайної легкості та об'єму. Ваш попередній діагноз:

(Баллов: 5)

Гнійний медіастиніт

Тромбоемболія легеневої артерії

Гостра пневмонія ліворуч

Неспроможність швів рани шлунка

Гострий перикардит

13.Хворий, 30 років, поступив до клініки зі скаргами на задишку, гарячку, болі за грудиною, які посилюються при закиданні голови назад. 3 дні назад хворому проведена екстракція сьомого зуба нижньої щелепи справа і розкрита флегмона дна порожнини рота. Незважаючи на це, стан хворого прогресивно погіршувався. При рентгенологічному обстеженні в клініці виявлено розширення тіні середостіння й зниження прозорості його відділів. Яке захворювання розвинулося в даного хворого?

(Баллов: 5)

Гострий гнійний медіастиніт

Ексудативний перикардит

Інфекційний ендокардит

Заглотковий абсцес

Гнійний тиреоїдит

14.Хворий 32 років, доставлений у стаціонар,у тяжкому стані із скаргами на різкий розпираючий біль за грудиною, з ірадіацією у спину. Шкіра та слизові бліді, t –38,80С. Відмічається підшкірна емфізема м'яких тканин шиї, одутловатість обличчя. Напередодні їв рибу. При рентгенографії знайдено розширення тіні межистіння. Який найбільш ймовірний діагноз?

(Баллов: 5)

Медіастиніт.

Пневмоторакс.

Пневмонія.

Абсцес легені.

Інфаркт міокарду.

15.Хворий А. 40 років, доставлений в приймальне відділення зі скаргами на різкий біль за грудиною, одноразову блювоту. Відомо, що за 2 години перед поступленням з метою самогубства випив 200мл кислоти. Через 2 доби стан хворого погіршився, температура 39,0 С, посилився біль за грудиною. Аналіз крові: Л. 18*109, зсув лейкоцитарної формули вліво. Rо- контур середостіння не чіткий. Яке ускладнення виникло у хворого?

(Баллов: 5)

Інфаркт міокарда

Медіастиніт

Перикардит

Абсцес легені

Аневризма аорти

16.Яка найбільш типова локалізація кіст перикарда?

(Баллов: 5)

Переднє межистіння

Не має типової локалізації

Заднє межистіння

Лівий кардіодіафрагмальний кут

Правий кардіодіафрагмальний кут

17.Яка пухлина середостіння є злоякісною?

(Баллов: 5)

Невринома

Тератома

Тімома

Ліпома

18.Емфізема середостіння є ускладненням:

(Баллов: 5)

Фіброзно-кавернозного туберкульозу

Травматичного розриву трахеї

Раку легені

Гострої пневмонії

19.Гострому медіастиніту не властиво:

(Баллов: 5)

Вогнищеві тіні в легенях

Розширення серединної тіні

Емфізема клітковини середостіння

Порожнина з рівнем рідини в середостінні

20.Хронічному медіастініту не властиво:

(Баллов: 5)

Порожнина з рівнем рідини в середостінні

Плевро-перикардіальні зрощення

Циркулярне звуження стравоходу

Зміщення серцево-судинного пучка під час дихання


написать администратору сайта